Kotel na sekance ETA Hack

Kotel na sekance ETA Hack opis:
 • Nazivna toplotna moč: od 20 – 200 kW
 • Primeren za enodružinske kot tudi več družinske hiše in industrijske objekte
 • Izkoristek do 94%
 • Samodejno odstranjevanje pepela omogoča doseganje najvišjih izkoristkov
 • Lambda sonda regulacija – meri količino kisika v dimnih plinih in prilagaja dovajanje goriva in zraka energijski vrednosti uporabljenega goriva
 • Sprostitveni zglob – samodejno aktiviranje vrtenja polža v obratni smeri v primeru preobremenitve oz. zagozdenih kosov lesa
 • Šamotna zgorevalna komora z vrtinčenjem sekundarnega zraka zagotavlja popolno zgorevanje
 • Prekucna rešetka 90° – samodejno odstrani pepel in tujke iz zgorevalne komore
 • Optimiran vžig – po kratki prekinitvi se sveže vstavljeno gorivo vžge na žerjavici, avtomatska naprava za vžig je potrebna samo pri daljših prekinitvah
 • Sesalni vlek – ventilator dimnih plinov na izhodu kotla skrbi za podtlak v celotnem kotlu in s tem tudi za visoko varnost delovanja brez nevarnosti prašne eksplozije. Sistem s samo enim sesalnim ventilatorjem porabi manj električne energije (samo 76 W)
 • Prilagajanje dimniku – sesalni ventilator omogoča uporabo dimnika majhnega preseka in se lahko prilagodi vsakemu dimniku
 • Prekinitve gorenja z najmanjšimi izgubami toplote
 • Avtomatsko čiščenje toplotnega izmenjevalnika z virbulatorji
 • Zapora enoprekatnega celičnega kolesa – zagotavlja najvišjo varnost pred povratnim plamenom z najmanjšo porabo električne energije
 • Progresivni polži – energetsko varčen in tih transportni sistem z velikimi transportnimi preseki, primeren za prenos od finih peletov do grobih industrijskih sekancev
 • Modularni sistem – s standardnimi deli je mogoče postaviti poljubno dolžino polža (do 6 m) brez varjenja in rezanja na mestu vgradnje
Osnovne funkcije kotlovske regulacije:
 • modulacija moči z ventilatorjem, s krmiljenim številom vrtljajev
 • regulacija zgorevanja s prilagajanjem gorivu z lambda sondo
 • stalni nadzor delovanja (temperature dimnih plinov, temperature kotla, zbiralnika, dvig temperature povratka, število vrtljajev sesalnega vleka, besedila obvestila o napakah, …)
 • krmiljenje črpalke za polnjenje vmesnega zbiralnika preko mešalnega ventila
 • dva vremensko vodena ogrevalna kroga s tedenskim programom
 • serijski priključek za lokalno omrežje (LAN) za daljinsko upravljanje (opcija GSM modul)
 • priprava tople sanitarne vode
 • solarna naprava
 • črpalka za daljinsko vodenje ali zunanji porabnik z me šalnim ventilom
 • opcijska razširitev s stensko omarico (dodatno še dva ogrevalna kroga, dodatni 4 izhodi, regulacija kompleksne solarne naprave s conskim polnjenjem)

 

 1. sistem odvzema goriva (talni mešalni disk z robustnimi rokami in listnatimi vzmetmi premera od 1,5 m do 4 m ali vzmetnimi zgibnimi rokami premera od 4,5 m do 6 m)
 2. progresivni polži (energetsko varčen in tih transportni sistem za sekance, z velikimi transportnimi preseki, primeren za prenos od finih peletov do grobih industrijskih sekancev (G50))
 3. sprostitveni zglob (če se polž zatakne, se krajši čas obrača v nasprotno smer. Pri tem se talni mešalni disk odklopi)
 4. snemljiv pokrov
 5. modularni sistem (s standardnimi podaljševalnimi deli dolžine 0,125 je mogoče postaviti poljubno dolžino polža do 6m – brez rezanja in varjenja na mestu vgradnje)
 6. krogelni priključek (prilagodljiva postavitev polža glede na značilnosti prostora z brezstopenjsko nastavitvijo nagiba in kota)
 7. motorji z zobniškim gonilom (velika rezerva moči in visok izkoristek pri majhni porabi električne energije; 0,37kW za sistem odvzema, 0,25kW za komoro celičnega kolesa/dozirni polž)
 8. nastavljalna loputa za primarni zrak
 9. nastavljalna loputa za sekundarni zrak (regulacija zraka v vseh fazah zgorevanja, vodena z lambda sondo)
 10. izmenjevalnik toplote (samodejno čiščenje, popoln prenos toplote zagotavlja nizke temperature dimnih plinov in s tem najboljši izkoristek goriva)
 11. upravljalna enota (regulacija na dotik, vgrajena v sprednja vrata)
 12. regulacija kotla (celotna regulacija je vgrajena v kotel, brez zunanjih priključnih omaric)
Brez zastojev

S pomočjo nadzora električne porabe motorjev se preobremenitev polža hitro prepozna. Samodejno se aktivira vrtenje polža v obratni smeri, kar se po potrebi do trikrat ponovi. Pri sočasnem odklopu talnega mešalnega diska s pomočjo praznega teka je celotna moč motorja na voljo za sprostitev polža. Zagozdeni kosi lesa in celo kamni se lahko tako preprosto sprostijo in transportiranje goriva se lahko neovirano znova zažene.

 

Zapora enoprekatnega celičnega kolesa ščiti pred povratnim ognjem

V nasprotju z običajnimi loputami za preprečevanje povratnega plamena omogoča zatesnjena zapora enoprekatnega celičnega kolesa postavitev z odprto povezavo med zgorevalno komoro in zalogovnikom goriva. V transport goriva tako ne morejo vdreti vroči plini in vžig sekancev je onemogočen. To je zanesljiva zaščita pred povratnim plamenom.

Novo enoprekatno celično kolo ETA omogoča nemoten prenos sekancev do velikosti G50. Daljši kosi bodo odrezani s pomočjo kaljenega noža in proti noža. Ker je za to potrebna le minimalna moč, lahko motor dozirnega polža poganja tudi zaporo enoprekatnega celičnega kolesa. S tem je zagotovljena najvišja varnost pri najmanjši porabi električne energije.

 

Samodejno odstranjevanje pepela

Čistoča ima pri kotlih ETA HACK pomembno mesto, saj je le tako mogoče doseči najvišje izkoristke. V okviru popolnoma samodejnega delovanja je zato zagotovljeno tudi popolnoma samodejno odstranjevanje pepela iz celotnega kotla, od rešetke do izmenjevalnika toplote.

Cevi izmenjevalnika toplote se samodejno čistijo s premikanjem virbulatorjev, zgorevalna rešetka pa se redno prekucne. Dva polža s skupnim motornim pogonom prenašata pepel iz zbiralnika pepela pod rešetko in iz obračalne komore pod cevnim izmenjevalnikom toplote v posodo za pepel, ki je zaradi lažjega praznjenja postavljena na sprednjo stran kotla. Vsak zastoj v pretoku pepela je skrbno preprečen in niti kamen niti žebelj ne bodo blokirali transporta pepela.

 

Vroča zgorevalna komora s prekucno rešetko

Šamotna zgorevalna komora z vrtinčenjem sekundarnega zraka zagotavlja popolno zgorevanje pri visokih temperaturah izgorevanja tudi pri sekancih z vsebnostjo vode do 35%. Sekanci se stransko nalagajo na rešetko, brez preusmeritev ali zastojev. V časovnih intervalih, odvisnosti od moči, se rešetka po posamezni zaključeni fazi izgorevanja avtomatsko prekucne za 90°. Pri čemer samodejno odstrani pepel in tujke iz zgorevalne komore.

 

Sesalni vlek

ETA ohranja svoj koncept sesalnega vleka brez ventilatorja za dovod zraka. Počasen ventilator dimnih plinov na izhodu kotla skrbi za podtlak v celotnem kotlu in s tem tudi za visoko varnost delovanja brez nevarnosti prašne eksplozije. Zatesnjena enoprekatna komora celičnega kolesa omogoča delovanje brez običajnega ventilatorja za zgorevalni zrak. Potrebni zrak se zaradi podtlaka v kotlu prek reguliranih loput primarnega in sekundarnega zraka vsesa v zgorevalno komoro.

 

ETA tauch- dostopno vedno in povsod

Odličen nadzor nad celim ogrevalnim sistemom

Omogoča preprosto regulacijo prek zaslona na dotik ETAtauch. Zaslon je s slikovnimi prikazi samopojasnjevalen. S prvim dotikom izberete del ogrevalnega sistema in z drugim funkcijo, ki jo želite spremeniti. Takšno udobje je na voljo za celotno napravo, vključno s solarnimi kolektorji.

Preprosta regulacija preko zaslona na dotik omogoča enostavno in vam prijazno upravljanje. Z upravljalno ploščo ETAtouch lahko svoj kotel preko pametnega telefona, tabličnega računalnika ali osebnega računalnika upravljate na daljavo, če imate v kotlovnici na voljo vtičnico za priključitev kotla na lokalno omrežje z internetno povezavo.

V krmilnik lahko že nekaj dni pred odhodom na počitnice vnesete dan odhoda in dan vrnitve. Ogrevanje bo v tem času zmanjšano in preden se vrnete se bo ponovno zagnalo. Z daljinskim upravljanjem pa lahko preko pametnega telefona že na poti preklopite na želeno delovanje.

 

Osnovna oprema regulacije:

 

“meinETA” omogoča dostop po vsem svetu

Oddaljeni dostop je strankam družbe ETA omogočen preko brezplačne spletne aplikacije ťmeinETAŤ. Po prijavi v to aplikacijo je kotel spletno dostopen iz poljubnega kraja po vsem svetu, prek tabličnega ali osebnega računalnika v dnevni sobi, preko računalnika v hotelu in vsakega pametnega telefona. Dostop do kotla je zaščiten z uporabniškim imenom in geslom. Možno delovanje daljinskega upravljanja kotla si lahko ogledate na naslovu www.meinETA.at.

 

Skladiščenje sekancev:

Talni mešalni diski ETA so primerni za nasutja lesnih sekancev do višine 5m. Dolžina transportnega polža od izhoda zalogovnika do dozirnega polža kotla je lahko največ 6m. Mešalni diski ETA so primerni za nasutja lesnih peletov do višine 2m. Da bi se peleti čim manj drobili, se smejo uporabljati le mešalni diski z listnatimi vzmetmi do premera 4m. Za odprte transportne polže v zalogovniku je potreben poseben pokrov za pelete. Dolžina transportnega polža od izhoda zalogovnika do dozirnega polža kotla ne sme presegati 1,5m.

 

Talni mešalni disk ETA se prilagodi stavbi

Z brezstopenjsko nastavljivimi nogami pod krožnikom mešalnega diska je mogoče natančno nastaviti nagib, tudi pri večjih višinskih razlikah med zalogovnikom in kurilnico. Talni mešalni disk ETA je primeren za vgradnjo v prostor brez poševne podlage ali z njo.

 

Pritlična postavitev s čelnim nakladalnikom ali vozilom s prekucno prikolico

Ta oblika skladiščenja je uspešna klasična rešitev na kmetijah in povsod tam, kjer je možna poraba čelnega nakladalnika. Zalogovnik je mogoče izvesti tudi s cenovno ugodnim, preprostim prizidkom. Prednosti takšne izvedbe sta velika višina nasutja in optimalna stopnja polnjenja, ki ju je mogoče doseči s to zalogo. Z vozilom s prekucno prikolico sicer ni mogoče doseči takšne nasipne višine, je pa raztovarjanje zelo hitro. Ker mešalni disk ni povozen, je lahko premer odvzemnega mešalnega diska,večji od 4,0m, polni samo s teleskopsko nakladalno posodo.

 

Stresanje v zalogovnik pod dovoznim nivojem

Če zalogovnik pripravljate na novo, namenite prednost stroškovno ugodni rešitvi, ko jo ponuja krožni objekt, izdelan z običajnimi materiali za gnojne jame. Da bi tudi pri sekancih s stožčastim kopičenjem dosegli čim boljši faktor polnjenja zalogovnika, mora biti odprtina jaška velika. Najbolje je, če se lahko odprtina razteza preko celotnega premera zalogovnika in je široka 2m. Premer zalogovnika je lahko do 6m. Da se prepreči tvorjenje mostu, premer mešalnega diska ne sme biti manjši kot premer zalogovnika

.

Polnjenje kletnega prostora s polžem za polnjenje ali nastavki za vpihovanje

Za prilagoditev obstoječi prostorski situaciji lahko transportni polž vgradite poševno na os prostora, pa tudi z dvigom (brezstopenjska nastavitev do največ 45°). Premer talnega mešalnega diska je lahko do 6m. Pri višini, manjši od polovice premera mešalnega diska, je priporočeno uporabiti dva polža, da se doseže optimalna stopnja polnjenja. Če je prostora premalo za vsipnik, lahko vedno uporabite tudi vpihovalne nastavke za sekance iz cisterne. Če se za ogrevanje uporabljajo samo peleti, so vpihovalni nastavki tudi boljša rešitev.

 

Pokončni polž in metalnik za visoke zalogovnike (samo za sekance)

Če ni na voljo dovolj kvadratnih metrov površine ali pa je kotlovnica v visokem prostoru oz. če je treba v tesnem prostoru izkoristiti 5m maksimalne vsipne višine talnega mešalnega diska, omogoča izvedba z navpičnim polžem in metalnikom višino do 8m nad ravnjo vsipnika. Sistem je primeren samo za grobe sekance in ga ni možno uporabiti za transport peletov.

 

Druge možnosti modularnega sistema ETA

Seveda je poleg opisanih različic zalogovnikov na voljo še nešteto drugih možnosti. Če vaši prostorski situaciji ne ustreza nobeden od predlaganih sistemov, vam lahko na podlagi modularnega sistema ponudimo posebne rešitve, kot sta dva mešalna diska za en kotel ali en mešalni disk za dva kotla. Za rezervoarje goriva v mizarskih obratih ponujamo nihajne polže. Za premostitev višinskih razlik, sprememb smeri in razdalj (do 8m) vgradimo vmesne polže. . Z našim modularnim sistemom lahko za domala vsako situacijo zagotovimo tehnično popolno rešitev z dobrim razmerjem cene in zmogljivosti.